mandag den 3. november 2014

Intuition er et slags ekstra "gear", alle har.



Hvis jeg nu siger law of attraction, siger du måske også The Secret - og at det er noget amerikansk new age junk. Jeg er på mange måder enig. Bogen bliver hurtig kvalm, fordi den ikke tager kritisk stilling til egne udsagn, overhovedet. Når jeg gider læse den, er det fordi, der har været så meget snak om den. Og siden jeg er interesseret i, hvordan man kan træffe bedre og mere sikre beslutninger både privat og professionelt, er man nødt til at kende det, som mange er kritiske imod.

Til dem, der ikke kender bogen The Secret , kan jeg kort sige, at forfatteren Rhonda Byrne hævder, at mange tænkere, politikere, kunstnere og videnskabsmænd gennem tiden har været på sporet af en hemmelighed, som lidt er blevet glemt. Kort fortalt er 'hemmeligheden' , at alt er energi - og at vi selv er med til at påvirke, hvad vi trækker ind i vores liv.


Foredrag med Eric Edmeades i Speakers Club, Aarhus 2014. Sammen med coach Anne Pernille Fisher længst til venstre og grafiker Malene Rauhe længst til højre. Erics foredrag var fyldt med hands on erfaring fra de mange virksomheder, han har startet. Samt inspiration omkring at tiltrække det, vi ønsker. Han ville gerne møde Richard Branson fra Virgin Group. Hvordan? Det vidste han ikke, indtil han tilfældigvis løb ind i Branson i det lokale supermarked på præcis den lille bitte ø, Edmeades havde købt hus. Det viste sig nemlig, at Branson også havde hus her!



Vores tanker har en frekvens, som Byrne beskriver fungerer som en magnet. Det vi tænker på - det tiltrækker vi. Derfor er argumentet, at når vi bliver bevidst om vores tanker, så kan vi bruge det til at skabe det, vi har brug for. Bogen beskriver også, hvordan man med fordel kan visualisere det, vi gerne vil tænke. Og her bliver det sjovt, for det lyder super alternativt, men netop visualisering er jo ikke til at komme udenom indenfor sportens verden. Fodboldspilleren bliver bedt om at visualisere sig selv sætte bolden lige i hjørnet af målet fx. Og det er der ingen, der synes lyder spor syret i den kontekst. Så vores opfattelse af visualisering og målrettethed er mest accepteret indenfor sportens verden.

Hvorfor mon vi så er forsigtige med at koble intuition sammen med vores professionelle liv? Måske fordi det er to vidt forkkellige kontekster - set udefra. Sport er for mange forbundet med noget næsten rituelt og magisk. Tænk blot på en landskamp, hvor tilskuerne i kor synger nationalsangen. Det er højstemt. Eller cykelrytterens kamp mod bjerget i Tour De France. Mennesket mod naturen og mod elementerne. Vi er altså mere tilbøjelige til at anerkende intuition, når det kobles til nogle ekstremt krævende situationer, hvor viljen til sejr er forbundet med en vis risiko for smerte og nederlag.

Men hvis nu visualisering virker for sportsudøveren, hvorfor skulle det så ikke virke for direktøren, der skal træffe en stor beslutning i selskabet og derfor har brug for at visualisere, hvordan de forskellige udfald vil kunne se ud. Så han både trækker på logikken og kigger på tal og grafer og taler med sine strategiske rådgivere - og ser de mulige udfald for sig visuelt. Og også lægger mærke til, hvad han fornemmer.

Jeg hørte til et foredrag med Eric Edmeades i Speakers Club om en aktiespekulant, der altid havde perfekt timing med hensyn til at købe og sælge på de rigtige tidspunkter. Når nogen spurgte ham, hvordan han traf den rigtige beslutning, sagde han" jeg vågende op med en smerte i ryggen her til morgen  og tænkte, jeg hellere måtte sælge i dag". Nogen har bare en særlig flair for timing, selvom det måske ikke lige kan forklares. Men i erhvervslivet er der mange, der ikke har lyst til at sige, at beslutningen blev truffet, fordi det føltes helt rigtigt. Så er det mere almindeligt at trække et logisk argument op af hatten.

For at vende tilbage til The Secret - opstår den massive kritik af den først og fremmest, fordi bogen helt glemmer at tage højde for, at vi i vores del af verden har mere tid og overskud til at sætte os ned og tage os den luksus at filosofere over, hvad vi vi vil tiltrække. Kritikken lyder fx: "Hvorfor er der så fattige? De kunne jo bare tænke på mad og penge?" Det glemmer bogen desværre ligesom helt lidt at tage højde for. Og det er nemt at kritisere. Den opfordrer også i for høj grad til, at folk sætter sig ned i sofaen og drømmer og tænker på en million, der så få øjeblikke efter ruller ind på bankkontoen.

For mig er intuition netop ikke at sætte sig ned og vente på, at ting skal ske. Det er at vide, hvad man skal gøre for at få ting til at ske. Træffe beslutninger, der fører  os videre og så vi møder de rigtige. Så vi hurtigere, sjovere og mere effektivt kommer fra A til B. Række ud efter de rigtige muligheder. Være tilstede de rigtige steder på de rigtige tidspunkter.

Problemet er, at mange bøger om intuition vil gøre begrebet til noget 'hokus pokus'. Det er min største anke! Det er ikke for de få udvalgte. Og det er ikke new age. Det er en del af din hjerne og opererer samtidigt med din logiske tænkning.Jeg har brugt en del tid på at researche på Statsbiblioteket og fundet artikler om emnet skrevet af forskere fra universitetet. Det de siger, er ikke i modstrid mod The Secret - men de siger det på en velunderbygget saglig måde.

Når jeg siger, at intuition er et gear, alle har, er det fordi, vi hele tiden mærker noget, når vi træffer valg. Føles det godt - eller forkert? Sat på spidsen kan man sige, at det ofte er i de vanskeligste øjeblikke, hvor man ikke bare kan nøjes med at trække på fornuften, at man har brug for at tage intuitionen med på råd. Skal du slå til og købe drømmehuset nu? Eller måske er du blevet tilbudt et job, der er perfekt, men et eller andet alligevel føles forkert. Måske vælger du at dreje til højre en dag og gå en ny rute, og så støder du ind i en, du ikke har set længe, men lige har tænkt på.

Intuition giver os mulighed for at speedsortere informationer hurtigere, end vi ellers ville være i stand til. Et godt eksempel var en racerkører, der pludselig ikke kunne få øje på sine konkurrenter på banen. Uden at vide præcis hvorfor, bremsede han op, og det reddede formentligt hans liv. For lige rundt om næste sving var der sket et uheld, han ellers ville være stødt frontalt ind i. Hvad fik ham til at vælge at bremse frem for at sætte alt ind på at vinde? Han forklarede senere, at grunden til han bremsede var, at tilskuerne kiggede i en anden retning end normalt. Han handlede instinktivt på denne uregelmæssighed. Det kunne han umuligt have nået at rationalisere sig frem til. Men han opfangede det og greb den vigtige information.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar